2014.01.08. “Az egyetlen koncepció, hogy Budapesttel játszom” // FUNZINE interjú

FUNZINE interjú (2014.jan.8.) 13- 13

- – - – -

 “Az egyetlen koncepció, hogy Budapesttel játszom”
Interjú Kovács “KoPé” Péterrel, az Alternative Budapest atyjával.

Míg néhány hete egy egyszerű szivárvány kiverte a biztosítékot a fővárosiak többségénél, Kovács “KoPé” Péter fotóin ennél sokkal messzebb megy – a fantázia határait nem ismerve tölti fel Budapestet szörnyekkel, szuperhősökkel, sztárokkal, különös természeti jelenségekkel vagy éppen csak felhívja a figyelmet néhány létező, ám sokszor már-már abszurd jelenségre kis világvárosunkban. A grafikus az Instagrammon kezdte el az Alternative Budapest-ötletét, ma pedig már saját kiállításokon mutatja be azt, hogy milyen is lehetne, vagy milyen is a város, ahol élünk…

Sokan csak a photoshoppolt képeidet ismerik, amiken a Beatles sétál a Keleti előtt vagy tornádó pusztít a Hősök terén, de elég sok fotód van egy másik alternatív Budapestről is, például a metróaluljáróban az egymástól távol lévő székek. Milyen alternatív Budapestek léteznek?

Az egyik, ami mindenkinek a szeme előtt van, az apró hibák a rendszerben, amik kiszúrják a szemünket, de mégsem tesszük szóvá, vagy nem mutatja meg mindenki, milyen abszurd megoldások vannak az utcán.
Ott van nekem a másik, amikor csak beugrik egy kép, aztán gép előtt megvalósítom, hogy más is láthassa…
A harmadik, az éjszakai Budapest, ami szintén egy külön világ. Mókás, félhomályos, pia/gyros/hajléktalan/parfüm szagú, hangos, zsúfolt/kihalt, és néha veszélyes… Attól függ, hogy a város melyik részén járunk. De mindig látok valami érdekességet, amiért megéri beleugrani az éjszakába.

Hogyan kapsz ihletet egy képhez? Járod az utcákat és eszedbe jut egy jelenet, vagy már kész fotókkal dolgozol?

Csak sétálok az utcán, meglátok egy érdekes lényt, természeti jelenséget, vagy előkapom a mobilom, és kattintok… De gondolom a valóság érdekel inkább…

Az sem bonyolultabb, csak pár órával tovább tart, és nem csak egy kattintás az egész, hanem kicsit több annál. Van, hogy a témához keresem a helyszínt, például Batman, Majmok a Mechwart ligetnél, Tripodok a reggeli ködben, A villamoson mindenki zombi, de előfordul, hogy egy helyszínről ugrik be valami – Fölszállott a… turul, Zeppelin a Duna fölött, Cápa az Erzsébet-hídnál, Super Mario Budapesten….

Elég sok inspirációt látok filmekből, főleg katasztrófa filmekből. Miért érdekelhetik az embereket olyan jelenetek, amikben elpusztul a saját városuk?

Ezt már megkaptam többször, hogy minden csupa horror, és katasztrófa, amit a képeimen látni, pedig nem csak ilyenek vannak. Valószínű ezek ragadtak meg mindenkiben leginkább.

Miért érdekelhetik az embereket ezek a jelenetek? Talán azért, mert számtalanszor láthattuk már fotón, képregényben, vagy filmben, ahogy New Yorkban, vagy más nagyvárosban történik valami különleges, de Budapesten ezek eléggé szokatlanok (lennének).

Melyik kép volt az eddigi legnagyobb kihívás?

A Kiszáradt Duna, a Tornádó a Hősök terén, Majmok a Mechwart-ligetnél, vagy a Beatles a Keletinél nem öt perc alatt készült el, de meg is lett az eredménye, a sikeresebb képeim között vannak ezek.

De van egy kép, amin hónapok óta dolgozom és nem tudok a végére jutni. Túl sok hozzávaló kell, de talán idén befejezem végre. Hogy mi lesz azon a képen, azt nem árulhatom még el…

Beszéljünk egy másik alternatív Budapestről, amiben nem szörnyek támadnak a városra és nem tör ki vulkán a Gellért-hegyen. Milyen lenne szerinted egy élhetőbb Budapest?

A belvárosban színes épületek, kevés autó, még több bicikli vagy chegway, vidám és zajos fiatalok a belvárosban, az idősebbek a külsőbb kerületben a csendben és a nyugalomban élnek.

Gondolkoztál már más magyar városokon is? Hiszen rengeteg ikonikus épület van még a fővároson kívül…

Persze, eszembe jutott, de ebben az öncélú szórakozásban az egyetlen koncepció, hogy Budapesttel játszom.

Mik a tervek 2014-re?

Kaptam több meghívást galériáktól és kluboktól, 2014-ben egy-két havonta biztosan lesz kiállításom, hiszen új képeim folyamatosan készülnek, van mit megmutatnom… Legközelebb a 2. ‘Alternative Budapest’ kiállítás a WestEnd Office Center Irodaházban lesz látható 2014. január 12 és február 9 között.

Az Alternative Budapestért pedig ITT rajonghatsz!