2014.02.21. BudapestAlternative vs Budapest Avantgarde // Itthon blog Interjú

BudapestAlternative vs Budapest Avantgarde Interjú az Itthon blog-on (2014.02.21.) 0101

- – - – -

 ALTERNATIVE vs. AVANTGARDE Budapest – interjú

3 2014. február 21. 14:42

Két homlokegyenest más megközelítéssel alkotó grafikust kérdeztünk meg fő múzsájukról, Budapestről, akikben egy közös azért mégis csak van: nagyon másképp látják és láttatják a magyar fővárost, mint akármelyikünk. És persze mindkettőjük Péter.

Petyka, alias Szabó-Lencz Péter inkább képzőművész, mint grafikus, és a Goldenblog-díjas Budapest Avantgarde blog szerkesztője. Az ő Budapestje egy urbánus esszenciáját adja a városnak.

Kovács ’Kopé’ Péter alapvetően grafikus és vágó, aki lelkesen dobja oda prédaként például a körutat egy orbitális szörnynek vagy átjátssza a várost a Birodalomnak.

Mit szerettek legjobban Budapestben?

PETYKA: – Az eklektikus építészetet, a pezsgő kulturális és éjszakai életet.

KOPÉ: – Leginkább a naplemente utáni nyüzsgést szeretem, és azt, hogy mindig találok valami új helyet, ahova élmény beülni. Előfordult már, hogy egy kis szűk utcácska egy lepukkant kocsmájában teljesen elázott embereknek zenélt egy drum and bass zenekar. Az is megesett már velem, hogy 20 éves hipszterek közé sikerült beülni, akik a 90-es évek slágereit hallgatták teljes átéléssel egy parkolóház aljában.

Mi az a hely, ami legjobban inspirál titeket az alkotásra Budapesten?

PETYKA: – Számomra egész Budapest inspiráló, de ha szűkítenem kell a kört, akkor egy külvárosi lepattant ipari terület sokkal jobban inspirál, mint mondjuk a belváros elegánsabb negyede.

KOPÉ: – Az ezerszer ismételt budapesti látképek, kiállítások, koncertek és partik látványvilága, a reklámok… és persze a látványos hollywoodi produkciók a mozikban: a sci-fi, fantasy, rajz- és a katasztrófa filmek, melyekkel összemontázsolom ezt a két világot.

Van kedvenc új helyetek a városban?

PETYKA: – Legújabb kedvencem a BMC.

KOPÉ: – Minél idősebb vagyok, annál nehezebben viselem el a tömeget, a nyomort és a levegőtlenséget. De az (új) Akváriumban idén is sokat leszek, a Gozsdu udvarban is mindig találni helyet, ahova érdemes beülni, és ott több kedvencem is van. Mind közül kiemelném a finom és gyorsan elkészülő ételek, illetve a kiszolgálás miatt a Spílert, a kellemes hangulatú bulik miatt a Lokált és az UriMurit. Kedvenc kiállítóhelyem a Kazi 30, oda mindig érdemes betérni. Már akkor az egyik kedvenc volt, amikor még nem is lehetett látni ott a képeimet.

Szerintetek mi a legmenőbb Budapesten?

PETYKA: – Ha ott vagy a legfrissebb és legértékesebb zenei és kulturális eseményeken, ami által gazdagabb emberré válsz.

KOPÉ: – Sok szép épület, a kulturális élet, a színházak, a kisebb-nagyobb kiállítások, a nagyobb és színvonalas bulik és koncertek, meg persze a Sziget. Az is menő, hogy ilyen sok külföldi fiatal jár Budapestre, és rajtunk kívül ők is kíváncsiak ezekre.

Miért pont a főváros a képeitek főszereplője?

PETYKA: – Mert itt élek, körülvesz, a része vagyok, és hatással van rám. Amit szavakkal nem tudok elmondani, azt a munkáimon keresztül próbálom átadni. Épp ezért, ha megnézed egy képemet, akkor a lelkemből is látsz egy darabot.

KOPÉ: – Így alakult. Csak gyakorlás miatt kezdtem álfotókat készíteni, és hogy kicsit feldobjam az Instagramos és Foursquare-es képek sorát, aztán már nem bírtam leállni.

Szerintetek melyek azok a helyek Budapesten, amit egy turistának semmiképpen nem szabad kihagynia?

PETYKA: – Egyértelmű: Fogaskerekű, Gyermekvasút, János-hegyi Erzsébet-kilátó, Libegő!

KOPÉ: – Szerintem egy hétig is el lehet lenni a belváros akár néhány belső utcájában, de én
külföldön is szeretem megnézni a külvárost (csak nappal), a lepukkant és elhagyott épületeket. Ott lehet megismerni a város múltját, és a különböző falfirkákból megtudhatjuk azt, hogy mit gondolnak a lokálpatrióták.

Mi az, amit szeretnétek, hogy megvalósuljon Budapesten, gondolok itt valamilyen intézményre vagy közlekedési megoldásra, esetleg látványosságra?

PETYKA: – Legyen sok legálfal!

KOPÉ: – Nagyon szépen fejlődik a város, mindig nézegetem a látványterveket, ötleteket. A felújított Ferenciek tere nekem tetszik, de várom már a 4-es Metrót is. Láttam terveket egy gyalogos forgalom részére készítendő Duna-hídról, vagy a budai rakpart parkosításáról, amit nagyon várnék. Elférne a városban még egy modern művészeti múzeum. Szerintem bőven lenne mit kiállítani benne. A zenekarok és rajongóik biztosan örülnének 1-2 újabb koncertteremnek, amiket lelkesen megtölthetnének.