2014.05.16. // Kultúra.hu cikk

 

Kultúra.hu cikk (2014.05.16.)

 

2014.05.16
Weninger Andrea

Május 20-án Réz András nyitja meg Kovács ’KoPé’ Péter következő Alternative Budapest kiállítását a Courtyard by Marriott Hotelben. A sorozat képeinek készítése pusztán hobbinak indult, de az olyan kreatív ötletek, mint a Keleti pályaudvar előtt átvonuló Beatles, vagy a Várkert Bazárnál épülő piramis mind online, mind offline óriási érdeklődést váltottak ki.

Mi volt az első kép, amit ebben a sorozatban csináltál? Honnan jött az ötlet?

2012-ben jött az ötlet. Az Instagramon és a Foursquare alkalmazásokon a felhasználók általában csak a már gyakran látott városképeket osztják meg. Arra gondoltam, hogy vicces lenne egy oda nem illő képet feltölteni a sok egyforma közé. Közel laktam akkor az Erzsébet hídhoz, így először a Dunából épp ott kiugró cápa képe született meg.

 

trex4
Fotó: www.facebook.com/BudapestAlternative

 

Hogyan jutottál el a hobbi instagrammozástól a Marriott Hoteles megnyitóig?

2013 tavaszán épp a festményeimből szerveztem kiállítást, amikor az első 10-15 képem számos sajtómegjelenést kapott. Akkor többen érdeklődtek, hogy ezekből az ‘Alternative Budapest’ képekből is lesz-e majd kiállítás, én viszont sokáig nem találtam ehhez megfelelő helyszínt. Ősszel az egyik legismertebb online magazin a címlapon foglalkozott velem és a képeimmel. Ezután kaptam egy meghívást az MR2-be, ahol elmondtam, hogy helyszínt keresek. Nagyon örültem, amikor ezt követően több kiállítóteret is felajánlottak nekem. Az első kiállítást a Kazinczy utcában, egy kisebb galériában Karafiáth Orsi nyitotta meg. Elég nagy volt az érdeklődés a képeim iránt, egyre több cikk jelent meg és még több meghívást kaptam. Így jutottam el a West End irodaház aulájába, a Kazi30 galériába, a Szimplába, és most a Blaha Lujza térnél a Courtyard by Marriott Hotelbe. A hotel részére egyébként számos képeslapot is terveztem, amiket a partnereiknek küldenek.

 

 
t-rex
Fotó: www.facebook.com/BudapestAlternative

 

Miért pont Réz András nyitja meg a kiállítást?

Számos kiállításon voltam korábban, amit ő nyitott meg. Már akkor gondoltam rá, hogy ha egyszer egy komolyabb helyszínen lesz kiállításom, remélem, hogy Réz András fogja megnyitni. Akárcsak én, ő is imádja a filmeket, így amikor személyesen egyeztettünk, hamar erre terelődött a szó. Aki hallotta már mesélni, tudhatja, hogy élmény őt hallgatni. Remélem, hogy a május 20-i megnyitón sokan fogják velem együtt hallgatni.

 

Hány kép lesz látható a kiállításon?

A Courtyard by Marriott Hotellel egyeztetve, együtt válogattuk ki az újabb képeim közül a kiállítandó 17 képet, de valószínűleg egy vetített videóban a régebbi képek is feltűnnek majd.

 

trex3
Fotó: www.facebook.com/BudapestAlternative

 

Van kedvenc képed közülük?

A Beatles, a T-Rex a Szabadság hídon, a Dzsungel a Ferenciek terén, a Piramisépítés a Várkert Bazárnál, és az Építkezik a Galaktikus Birodalom, talán mert azok lettek a legnépszerűbbek. Ezen kívül a Lovak a Kálvin térnél, hiszen majdnem egy évig dolgoztam rajta, majd egy óra alatt megcsináltam nulláról, teljesen máshogy, mint ahogy eredetileg terveztem. De sokat foglalkoztam a Tornádós képpel is. Kinyomtatva minden kép más, mint ahogy elképzeltem. Kicsit fakóbb, kicsit színesebb, kicsit életlenebb, vagy élesebb. A legszebb print most szerintem a Medúzás.

 

trex2
Fotó: www.facebook.com/BudapestAlternative

 

Az Alternative Budapesten kívül min dolgozol még grafikusként?

Tervezek reklámot és weboldalt, különböző kiadványokat, animációkat, arculatot, szoktam vágni videoklipet, több magazin művészeti vezetője és karikaturista is voltam már, és általam készített könyveket is lehet kapni a Libriben.

 

A kiállítás megnyitóját május 20-án kedden, fél hétkor tartják a Courtyard by Marriott Budapest City Center Hotelben (Budapest, VIII., József krt. 5.). A kiállított képeket az érdeklődők június 30-ig láthatják.