2014.10.21. // Metropol interjú

 

Metropol interjú (2014.10.21.)

 

King Kong megmászta a SOTE épületét

  • Mágó Armand
  • 2014-10-21 18:50
A Vasember és Hulk is Budapesten zúzott, a Beatles tagjai a Keletinél sétáltak, meteorit csapódott a Bazilikába.
A fenti mondatot olvasva bárki azt gondolhatná, hogy teljesen elment az eszünk. Pedig csak végignéztük „KoPé”, azaz Kovács Péter Facebook oldalát. A Budapest Alternative elnevezésű művészeti projekt úgy mutatja be a fővárost, ahogyan azt soha nem láthatnánk. A Jurrasic Park T-Rexe a Szabadság hídon jelenik meg, majd láthatjuk Super Mariot ugrálni a Duna parti épületeken. És fikció nélkül valószínűleg Hugh Hefnert sem látnánk soha a 6-os villamoson.

Különös nézni a képeket, felismerni a helyszíneket, elképzelni, hogy milyen lenne, ha a valóságban is megtörténnének hasonló pillanatok. Az alkotások között persze vannak olyanok is, amelyeken elmosolyodik az ember.

További képek a galériában!

Mindamellett, hogy profi munkákat láthatunk, ki kell emelni azt is, hogy az ilyen képek esetében nem elég a Photoshopot profin kezelni. Kell hozzá egy nagy adag kreativitás és persze elhatározás is. A Budapest Alternative projekt szülőatyját faggattuk.

Interjú – Úgy fotózom, akár egy turista

Mi az Ön végzettsége?
– Grafikus, tipográfus vagyok. Gyermekkorom óta rajzolok, 14 évesen kezdtem karikatúrákat készíteni újságoknak, vicclapoknak, és egészen 19 éves koromig magazinoknak rajzoltam illusztrációkat és címlapokat. Majd külföldi és magyar divatcégeknek terveztem pólómintákat, és művészeti vezetője voltam több lapnak is. Most reklámügynökségeknek és grafikai stúdióknak dolgozom.

Honnan jött az ötlet, hogy elkészítsen egy ilyen oldalt?
– A húszas éveim elején több kiállításon és versenyen vettem részt eredményesen, de egyre több munkám lett. Aztán 33 évesen ráeszméltem, hogy régóta nem rajzoltam a saját szórakoztatásomra. Kiállításokon is rég jelentem meg, alig alkottam olyan maradandót, ami nem egy megrendelés miatt készült. Újra elkezdtem festeni, majd úgy alakult, hogy néhány hónapig kevesebb feladatom volt a munkahelyemen. Ekkor kezdtem el szórakozásból készíteni az „ál-fotókat”. Ez lett az új hobbim. Előbb a festményeimből szerveztem kiállítást, majd az Alternative Budapest képekből. Kétségtelen, hogy az utóbbinak lett nagyobb sikere. A festés körülményesebb számomra, ezért félretettem egy időre.

Honnan merít ihletet egy-egy kép elkészítéséhez?
– Csak sétálok a városban, közben pedig eszembe jutnak jelenetek, képek egy filmből, sorozatból vagy képregényből. Úgy fotózom, mint egy turista, és ha leülök a számítógép elé, elkészítem a képet, ami a fejemben már megvan.

Ha megtekintjük az alkotásait, sokszor nehéz elhinni, hogy nem egy valódi fotót látunk. Mennyi időt vesz igénybe elkészíteni egy képet?
– Ez teljesen változó. Volt olyan kép, amin egy évig dolgoztam, később az egészet átdolgoztam alig négy óra alatt. Az egyik legnépszerűbb képemet például 15 perc alatt raktam össze.

Milyen tervei vannak az „ál-fotókkal”?
– Nincsen konkrét célom velük. Gyakorlok, szórakozom, igyekszem megvalósítani az ötleteimet úgy, hogy azok minél valóságosabbnak tűnjenek, aztán megosztom az oldalaimon. Ha népszerű lesz valamelyik kép, és másoknak is tetszik, annak természetesen örülök. Hiszen ki ne örülne? Lehet, hogy még az év vége felé, de legkésőbb 2015-ben szeretném megvalósítani néhány másik ötletemet is. Elképzelhető, hogy a Budapest Alternative projekt egy kicsit hátrébb kerül majd a listámon.

A közösségi oldalakon kívül hol lehet még a munkáival találkozni?
– December 11-én a Palomában nyílik egy nagyobb kiállításom, az összes eddig készült képből, ahol több olyan alkotás is látható lesz, amit eddig az interneten még nem osztottam meg.

Névjegy

• Név: Kovács “KoPé” Péter
• Végzettség: Grafikus/tipográfus
• Facebook: www.facebook.com/BudapestAlternative
• Honlap: budapestalternative.com

Mi az a Budapest Alternative?

A képeken jellegzetes budapesti helyszínek láthatóak a popkultúra (néha a blockbuster-filmek) emblematikus elemeivel megspékelve. Itt egy Tyrannosaurus kel át a Szabadság hídon, ott egy gigantikus Super Mario zúzza a Duna parti házak tetejét. De egyik ismertebb képén a Galagtikus Birodalom építkezik a Parlament fölött. Sokan sokféleképpen próbálták értelmezni e képeket: a pop kultúra hazai térnyerésének szimbólumai, a fantázia varázsának meglibbentése, vagy csak öncélú szórakozás? Az alkotó mindeközben titokzatosan mosolyog. Talán nincs is válasz, talán nincs is rá szükség…” - olvasható a budapestalternative.com-on.