2014.11.28. // Kultúrpart cikk

 

Kultúrpart cikk (2014.11.28.)

 

Az év utolsó Alternative Budapestje

Kultúrpart
2014. november 28.  18:32
December 11-től a belváros patinás művészudvara, a Paloma ad teret a teljesAlternative Budapest sorozatot bemutató kiállításnak ahol az új darabokat is meg lehet majd szemlélni egy teljes hónapon át.
Kovács KoPé Péter, az Alternative Budapest alkotója rövid idő alatt ellepte a hazai és részben a külföldi netes képmegosztókat és a közösségi médiát Budapestről szóló álfotóival. Az Alternative Budapest nagyszerűsége többek közt abban rejlik, hogy ezeken a képeken minden megtörténik, amit kreatív elme képes kitalálni.

Kovács KoPé Péter: Beatles a Keletinél (Forrás: Alternative Budapest)
Kovács KoPé Péter: Beatles a Keletinél (Forrás: Alternative Budapest)

Rengeteg kiállítást, Index címlapot, számtalan cikket és interjút felölel az Alternatív Budapest méltatása, kivesézése vagy részletezése. Nem is alaptalanul, hiszen ismert utcáinkon megjelennek a legképtelenebb karakterek egészen a Keleti pályaudvar előtt sasszézó Beatlesig. Képzelete beépítette a Várkert bazárt a Csillagkapu Goa’uldjainak díszletével, lefolyót szerelt a Dunába és forgószelet küldött a Hősök terére is.
Pontosan egy éve kezdődött az Alternative Budapest diadalmenete. Az első kiállítás ugyanis 2013 novemberében lepte meg a nagyközönséget. Az eltelt egy év alatt kétszer tarolt az ARC kiállításon, szinte két-három havonta nyíltak kiállításai, és az olyan döbbenetesen nagyszabású fórum is, mint a Stan Winston School of Character Arts – a maga 1,3 millió Facebook követőjével – felfedezte KoPé munkáit.

 

Kovács KoPé Péter: Halálcsillag (Forrás: Alternative Budapest)
Kovács KoPé Péter: Halálcsillag (Forrás: Alternative Budapest)

 

„Az utóbbi időben már a vízcsapból is Kovács KoPé Péter remekül megpimpelt Budapest-képei folynak, de ez most nagyon aktuálisra sikeredett” – írta például az Urbanista blog a Ferenciek tere átalakítása kapcsán készített képre.

Réz András filmesztéta szavai adják vissza legjobban az Alternative Budapest sorozat esszenciáját: „Ezeknek a műveknek egy része abszolút gyorsan reagál a körülöttünk zajló eseményekre. Ha úgy tetszik, olyan művek, amelyek kommentálják a tegnapot” – majd hozzátette: „Budapest minden porcikájában!”

Most azonban bezár a bazár – (egyelőre) az utolsó, viszont legteljesebb kiállítást láthatjuk a különös kegyetlenséggel megspékelt budapesti pillanatképek portfóliójából.